Opvoeden vanuit verbinding

Opvoeden vanuit verbinding betekent een bewuste keuze maken om een diepere connectie te creëren, niet alleen met je kinderen, maar ook met jezelf, je partner en je omgeving. Het draait om het koesteren van authentieke relaties, het begrijpen en beheren van je eigen emoties, en het aanmoedigen van zelfbewustzijn bij je kinderen. Opvoeden in verbinding omvat zó ontzettend veel voor mij. Verbinding is de kern van mijn visie op opvoeden en de sleutel tijdens mijn reis van het moederschap. Verbinding op meerdere niveaus is van cruciaal om onvoorwaardelijk lief te kunnen hebben.

Verbinding met jezelf

Een belangrijk aspect van opvoeden in verbinding is het cultiveren van een sterk gevoel van zelfbewustzijn en zelfzorg. Als moeder ben je een rolmodel voor je kinderen. Door goed voor jezelf te zorgen, leer je hen de waarde van zelfliefde en eigenwaarde. Deze innerlijke verbinding helpt je om rustiger en geduldiger te zijn, wat de sfeer in huis positief beïnvloedt.

Dus als we het hebben over opvoeden in verbinding, dat gaat dat in de eerste plaats over de verbinding met jezelf in het hier en nu. Wat voel je. Wat voel je écht? Ben je trouw aan je gevoel in je handelen? Ken je je grenzen en spreek je ze uit? Pak je tijd voor jezelf als je voelt dat dat nodig is?

Verbinding met je innerlijk kind

Er is ook het innerlijk kind deel in jou die gezien mag worden en waar jij je mee kunt verbinden. Het innerlijk kind vertegenwoordigt de kwetsbare en speelse kant van onszelf die we vaak hebben begraven onder de verantwoordelijkheden en stress van volwassen zijn. Contact maken met je innerlijk kind kan een diepgaand effect hebben op je relatie met je kinderen en jezelf. Het zorgt voor:

  1. Emotionele Heling: Veel volwassenen dragen onopgeloste emotionele bagage met zich mee uit hun kindertijd. Door in contact te komen met je innerlijk kind kun je deze emoties erkennen, begrijpen en helen.
  2. Bewustzijn: Het innerlijk kind biedt inzicht in de oorsprong van je gedrag en emoties. Dit bewustzijn stelt je in staat om bewustere keuzes te maken in je ouderschap.
  3. Authentieke Relaties: Door in contact te zijn met je innerlijk kind, kun je meer authenticiteit brengen in je relaties, inclusief die met je kinderen. Je kunt meer begrip en mededogen tonen, omdat je de emotionele behoeften van je innerlijk kind begrijpt.

Maak eens verbinding met het kleine meisje in jou. Ben jij je bewust van je innerlijk kind en alles wat zij heeft meegemaakt en wat haar heeft gevormd tot de vrouw en moeder die ze nu is? Kan jij zien welke reacties van jou, eigenlijk vooral uitingen zijn van het kind in jou? Kan jij daar compassie voor hebben en jezelf liefhebben? Mild zijn naar jezelf? En beseffen dat je als volwassene in het hier en nu andere keuzes kunt maken en jezelf de tijd geven om daarmee te oefenen?

Verbinding met je partner

Daarnaast is er de verbinding met je partner. Het moment waarop jullie ouders zijn geworden, markeerde een belangrijke verandering in jullie relatie. Jullie begonnen te zien hoe jullie partner zich ontwikkelde als een opvoeder, en dit bracht nieuwe uitdagingen met zich mee. Jullie relatie veranderde in een gezamenlijk ‘project,’ waarin jullie samen de verantwoordelijkheid deelden voor het opvoeden van jullie kinderen. Als ouders kun je elkaar ondersteunen, communiceren en samenwerken om een gezonde en liefdevolle omgeving voor je kinderen te creëren. Dit modelleert ook gezonde relaties voor je kinderen, wat hen op lange termijn ten goede zal komen.

Jullie relatie is vanaf het moment dat jullie ouders zijn geworden gekenmerkt door nieuwe uitdagingen. Je ziet je partner met andere ogen. Als opvoeder. Een gezamenlijk ‘project’. De kans dat je controle wilt hebben is groot. In plaats van veeleisend te zijn, kan je met compassie naar elkaar kijken. Compassie betekent begrip hebben voor elkaars menselijke ervaring.

Samen kunnen jullie leren, groeien en de emotionele band in jullie relatie verdiepen. Het begrip en de compassie die je toont, kunnen niet alleen jullie relatie versterken, maar ook een krachtig voorbeeld zijn voor jullie kinderen, die zullen leren hoe liefdevolle relaties eruitzien. Het ouderschap kan een gezamenlijke reis zijn waarin jullie, met begrip en compassie, de ups en downs van het leven omarmen en samen groeien.

Verbinding met je omgeving

Ook is er ook nog de verbinding met je omgeving. Je (schoon)ouders, vrienden, andere moeders en gewoon passanten onderweg. Al die mensen hebben eigen ervaringen en op basis daarvan weer eigen ideeën.

Hoe kan je omgaan met goedbedoelde adviezen of bemoeienis van anderen in je omgeving? De uitnodiging is om in verbinding te blijven met je omgeving en volwassen en veerkrachtig te reageren. Wees je bewust van de impact die anderen op jou hebben (verbinding met jezelf en je innerlijk kind) en begrijp dat anderen vanuit hun eigen patronen en overtuigingen handelen. In plaats van hen van je af te duwen, kun je proberen te zien dat ze het goed bedoelen, zelfs als hun adviezen niet altijd welkom zijn.

Verbinding met je omgeving betekent dat je stevig kunt blijven staan, terwijl je toch openstaat voor hulp en ondersteuning. Je kunt je behoeften benoemen en leren om hulp te ontvangen, zonder je eigen opvoedingswaarden uit het oog te verliezen. Het draait om het vinden van een balans tussen zelfstandigheid en het aannemen van waardevolle hulp wanneer dat nodig is. Dit vermogen om te navigeren door de goedbedoelde adviezen van anderen is een teken van persoonlijke groei en veerkracht in je opvoedingsreis.

Kan je de mensen die enkel goede bedoelingen hebben maar de plank voor jou misslaan, compassie schenken? Net als de mensen die minder fijne bedoelingen hebben? De kracht zit in het bewustzijn van je eigen grenzen, de leider zijn voor jou en je kinderen en tegelijkertijd in verbinding blijven met je omgeving en je behoeften kunnen benoemen.

Verbinding met je kind

En dan tot slot is er de verbinding met je kind(eren). En die noem ik bewust als laatste. Want vaak zijn wij moeders geneigd die op de eerste plek te zetten. Maar oprechte verbinding kan gesaboteerd worden als je met je hoofd in het verleden of de toekomst bent in plaats van in het hier en nu.

Oprechte verbinding kan niet stromen als je eigen innerlijk kind hartverscheurend schreeuwt om aandacht diep van binnen. Als je in oude patronen schiet om de pijn van vroeger niet te voelen. Oprechte verbinding kan niet bestaan als het vertrouwen en de compassie ontbreken voor je partner. En tot slot kan oprechte verbinding niet 100% bestaan als je op de eerste plaats rekening houdt met of bang bent voor de mening van al die mensen uit je omgeving.

Focus op jezelf, de ander en je kind ❤️. Vanuit compassie. Dan ontstaat diepgaande verbinding.

En hoe uit zich dat dan? Verbinding met je kind is een diepgaande en voortdurende ervaring die zich manifesteert in het hier en nu. Het gaat erom volledig aanwezig te zijn in de momenten die je deelt met je kind, en om je bewust te zijn van de subtiele signalen en behoeften die ze uiten.

Het betekent dat je:

  1. Aandachtig luistert: Het gaat niet alleen om horen wat je kind zegt, maar ook om begrijpen wat ze bedoelen. Het vereist het vermogen om tussen de regels door te lezen en hun emoties te herkennen.
  2. Empathie toont: Verbinding met je kind omvat het vermogen om je in hun schoenen te plaatsen. Je begrijpt hoe ze zich voelen en toont mededogen in moeilijke momenten.
  3. Samen geniet: Verbinding betekent ook samen plezier hebben, lachen en de magie van het moment ervaren. Het gaat om het koesteren van de eenvoudige, alledaagse momenten die herinneringen creëren.
  4. Respectvol reageert: Het betekent dat je de gevoelens en meningen van je kind respecteert, zelfs als ze anders zijn dan die van jou. Het bouwt een gevoel van autonomie en eigenwaarde op.
  5. In het hier en nu Leven: Verbinding met je kind is gebaseerd op het koesteren van het moment zonder afgeleid te worden door zorgen over het verleden of de toekomst. Het gaat om het creëren van een veilige ruimte waarin jullie samen kunnen zijn, zonder oordeel of verwachtingen.

Deze verbinding is de basis voor een gezonde emotionele ontwikkeling bij je kind en een sterke band tussen jullie beiden. Het is een geschenk dat je kunt geven door simpelweg in het hier en nu aanwezig te zijn en de kostbare momenten van het ouderschap te omarmen. Het is in deze momenten van verbinding dat jullie beiden kunnen groeien en gedijen.

Dit levert opvoeden in verbinding op

Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

1. Diepere Banden: Door op een bewuste manier in verbinding te staan met je kinderen, bouw je sterkere en gezondere banden op. Dit leidt tot meer vertrouwen en wederzijds begrip.

2. Emotionele Intelligentie: Kinderen die worden opgevoed in verbinding ontwikkelen vaak een hoger niveau van emotionele intelligentie. Ze leren hoe ze met hun emoties kunnen omgaan en hoe ze empathie en mededogen kunnen tonen.

3. Verminderde Stress: Opvoeden in verbinding kan leiden tot een verminderde mate van stress, zowel voor jou als voor je kinderen. De open communicatie en steun binnen het gezin helpen om stressvolle situaties beter aan te kunnen.

4. Zelfvertrouwen: Kinderen die zich geliefd en begrepen voelen, ontwikkelen vaak een gezonder zelfvertrouwen en zelfrespect. Dit draagt bij aan hun persoonlijke groei.

Praktische tips

De kern van opvoeden in verbinding is bewustwording en reflectie omarmen. Hier zijn enkele stappen die je kunnen helpen:

  1. Zelfreflectie: Denk na over je eigen behoeften en emoties. Werk aan je eigen zelfbewustzijn en zelfzorg.
  2. Luisteren: Leer actief te luisteren naar je kinderen. Moedig hen aan om hun gevoelens te uiten.
  3. Communicatie: Bouw open communicatie in je gezin op. Praat over gevoelens, behoeften en verwachtingen.
  4. Zelfcompassie: Wees vriendelijk voor jezelf als je fouten maakt in de opvoeding. Niemand is perfect.
  5. Ondersteuning zoeken: Zoek steun bij andere ouders die ook streven naar opvoeden in verbinding. Deel ervaringen en ideeën.

Opvoeden vanuit verbinding is een voortdurende reis. Het is een pad naar persoonlijke groei, waarbij je jezelf en je kinderen kunt zien floreren. Terwijl je leert om dieper in verbinding te staan, zul je merken dat de vruchten van deze inspanningen een liefdevoller en harmonieuzer gezinsleven opleveren. Het is een reis die de moeite waard is om te verkennen voor elke moeder die streeft naar een diepere en meer vervullende vorm van opvoeding.

Opvoeden vanuit verbinding: wees mild voor jezelf

Tot slot wil ik benadrukken dat het volkomen normaal is als je niet altijd diepe verbinding hebt met je kind. Het leven vraagt veel van ons en niemand, inclusief jij, is perfect. Het streven naar volledige controle en perfectie is trouwens ook geen wenselijk voorbeeld voor je kind(eren).

Wat werkelijk telt, is dat je authentiek bent, en dat ze jou zien als een echt mens. Dit betekent dat ze getuige zijn van je momenten van afwezigheid in je gedachten, je uitbarstingen van frustratie, en je dagen waarop je even geen zin hebt om energie te steken in die diepe verbinding. Het is juist deze echtheid die de band met je kind sterker maakt, omdat ze jou kunnen vertrouwen. Je draagt geen masker, je bent echt. Het belangrijkste is dat ze begrijpen dat het niet aan hen ligt.

Dus, in je streven naar opvoeden vanuit verbinding, onthoud dat je mag zijn wie je bent, met al je menselijke ups en downs. Je bent een rolmodel voor je kinderen, niet vanwege je perfectie, maar vanwege je oprechtheid en je bereidheid om samen met hen te groeien. En dat is een prachtig geschenk dat je aan hen geeft. Samen bouwen jullie een band gebaseerd op liefde, begrip en de wetenschap dat jullie er altijd voor elkaar zullen zijn, wat er ook gebeurt.

Was opvoeden vanuit verbinding even ver te zoeken? Er is áltijd een moment om die verbinding weer te herstellen. Dat is wat telt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *